100% Human hair

Hår exstentions har siden 80-tallet storsett vært Afromiljøets  og de ufrivillig skalledes «lille hemmelighet». Jeg har brukt extentions så lenge jeg kan huske. Måtte gjennom hele ungdomstiden forsvare mine lange fletter og hvorfor jeg en dag hadde kort hår og langt en annen dag. Jeg var raringen som gikk rundt med falskt hår. Det plaget ikke meg noe, særlig med tanke på alternativet. Et uregjerlig stålull som ikke tålte norsk værforhold. Tustene brakk av som kvister og ettersom håret vokste i volum heller enn i lengde, måtte selv den største og barskeste afrokammen gi tapt halveis gjennom håret. Extentions måtte hamstres på utenlandsturer. Hair extentions industrien har i de siste 7 årene eksplodert på skjønnhetsmarkedet og det er ikke lenger bare Afromiljøet som troner på dette området. Nær sagt alle kjendiser bruker extentions; Cheryl Cole, Kate Moss, Naomi Campbell, Beyoncè, Tyra Banks…listen er lang. Norske jenter forøvrig er blant Europatoppen når det gjelder bruk av extentions. Løshår er allemannseie og kan nå kjøpes på utallige utsalgssteder; Frisørsalonger, nettsteder, ja til og med daglivare butikker.

Bare i Storbritannia er hår extentions industrien estimert til 626.674358 millioner norske kroner årlig. De fleste brukere foretrekker ekte menneske hår, såkalt «100% human hair». Det er svært få forbrukere som er kjent med opphavet av de ekte hår extentionsene. Det høres makabert ut å bære et annet menneskes hår på ens eget hode uten en anelse om hvem eller i det minste under hvilke omstendigheter de har tatt form. Flere rapporter har avslørt skruppelløse ugjerninger i industrien som desperat streber etter å møte den enorme og stadig mer sofistikert etterspørselen. Avsløringene viser til vakter som i jakten på ekstra lommepenger skinner innsatte og psykiatriske pasienter for deres vakre strå for så å selge det videre til extentions selskaper. En mer hårreisende (jepps, jeg snek den inn) avsløring; lik som graves opp og barberes, barn som kidnappes for deres jomfruelig hår. Fattige kvinner som selger sitt hår for småpenger eller et måltid. Det er en  industri lik alle andre industrier som genererer enorme summer med vår forfengelighet som katalysator. En industri gjennomsyret av kynisme og annet lumskeri.

Det finnes extentions som stammer fra etiske forhold men de er dessverre i fåtall. Det er derfor opp til oss forbrukere å stille de rette spørsmålene ved kjøp av løshår. Dersom forhandleren ikke kan gi konkret svar på hårets opphav er det med stor sannsynlighet at det er knyttet til noe tvilsomt. Great lenghts er blant de svært få merkene som kan garantere for «etisk» hår extentions.

Du kan se artisten Jamelia sin BBC dokumentar og hennes oppdagelser av hvor våres extentions egentlig kommer fra!


Legg igjen en kommentar