Fargesyn til besvær

«Hvert eneste menneske har ressurser som kan brukes i fellesskapet vårt……. En ressurs jeg håper arbeidsgivere i økende grad vet å verdsette, er den flerkulturelle kompetansen som mange i landet vårt besitter. Norsk ungdom født av foreldre med annen kulturell bakgrunn har en erfaring og en innsikt som blir stadig viktigere for oss i en mindre verden».

Kong Harald i sin nyttårstale for 2011

Det norske samfunnet beskrives ofte som åpent, rettferdig og preget av likhet. Denne likheten settes på prøve nå som det vokser frem borgere med røtter fra et annet land. Dette utspiller seg på samfunnsarenaer som arbeidsmarkedet. Ferske tall fra statistisk sentral byrå stadfester at det er langt større andel etniske minoriteter med høyere utdanning som befinner seg i arbeid de er overkvalifiserte for enn tilfellet for etniske nordmenn. Flere forskningsrapporter avslører også at etnisk minoriteter møter større motgang på jobbmarkedet sammenlignet med etnisk norske. Det er en kjent sak at søknader fra kvalifiserte kandidater med minoritetsbakgrunn blir oversett ved utvelgelsesfasen. Og når arbeidsgivere har flere å velge mellom velges som regel søknaden med det merkelige navnet bort til fordel for det gjenkjennelige. Vi hører stadig om etnisk minoriteter som får opptil 500 jobb avslag, vi hører også om dem som får flere invitasjoner til førstegangs intervju etter navnendring til noe norsk klingende. Nordmenn født av foreldre med en annen kulturell bakgrunn blir gitt norsk navn i overbevisning om at barnas hverdag og fremtid blir enklere. Dette er virkeligheten for svært mange ikke-etnisk nordmenn. Det er umåtelig tragisk at personer opplever i 2011 å måtte gå på akkord med sine drømmer og ambisjoner i det tilsynelatende likestilte landet de er (født og) oppvokst i fordi de bærer et annerledes navn og/eller ser noe annerledes ut enn majoritetsbefolkningen.  Det gjør ikke saken enklere når erfaringene til den utstøtte bagataliseres og forsøkt bortforklart av sine etniske norske venner og omverden, for det er vel høyest  utenkelig at majoriteten i det norske samfunn kan faktisk være så smålig. Faktumet er at forskjellsbehandling bunnet i xenofobi er mer utbredt enn det mange nordmenn ønsker å innrømme og når slike personlige og ofte nedverdigende opplevelser gjentatte ganger bortforklares med generelle årsaker undermineres intelligensen til den som lever i den virkeligheten.

Årsakene til den skeive utvelgelsen kan riktig nok være sammensatte, men hvis vi tar for oss de sosiologiske og psykologiske aspektene kan vi kanskje komme frem til noen forklaringer. Den gjennomsnittsnordmannen er oppvokst i et etnisk norsk miljø, har lite eller ingen kontakt med mennesker av en annen kulturell bakgrunn, har et nettverk bestående stort sett av folk som ligner dem selv; utseende,opprinnelse etc. og hadde mer eller mindre sitt første møte (hvis i det hele tatt) med en utenlandsk person i relativt voksent alder. Forvridde, unyanserte og klisjeaktige mediaoverskrifter blir som regel informasjonsbasen flest nordmenn danner sine inntrykk av minoriteter utifra. Det er derfor ikke spesielt nedslående at terskelen for å velge bort noen som trigger negative assosiasjoner eller avviker fra det familiære er lav. Dette er forøvrig noe mange flerkulturelle nordmenn kan bevitne, i f.eks intervjusammenhenger (når de først blir innkalt) opplever de å bli nøyere gransket enn sine etniske norske venner med flere inngående spørsmål og et par ekstra intervjurunder hvor til og med resepsjonisten skal gjøre opp en mening om dem.

Ja, disse naturlige psykologiske og sosiologiske mekanismene innvirker på lederes valg i rekrutteringsprosesser men er dog ikke ensbetydende med ansvarsfraskrivelse. Man ønsker jo å tro at en intelligent arbeidsgiver fra et homogent miljø likevel er full kapabel til å se forbi noe så ubetydelig som etnisitet når det skal velges en kompetent ansatt som kan ta bedriften til nye høyder. Med forutsetning at kandidater er kvalifiserte, hvilken bedrift ved sine fulle fem i en så globalisert verden som vi lever i, tør å selektere kandidater basert på noe så trivielt som mengden melanin produksjon i kroppen eller et tildelt familienavn. Man skulle trodd at menneskelig kompetanse veier mer enn etnisk tilhørighet. I dagens über konkurransepregede marked med kravstore forbrukere  er det forretningsmessig ulogisk at personer med innsikt i nye markeder, evne til å bringe nye tilnærmingsmåter på bordet, har flerkulturell forståelse og språk kompetanse, utelukkes fra arbeidslivet pga. irrasjonelle resoneringer.

Jepp, Norge er et flott land men i likhet med andre land har også det norske samfunnet en god del grums bak den polerte fasaden, og jo tidligere vi erkjenner den usmakelige virkeligheten mange av våre medborgere tvinges til å leve i desto snarere vil vi kunne endre ting til det bedre.

For videre lesing;

http://www.dagbladet.no/2011/01/10/kultur/debatt/kronikk/arbeidsliv/14983307/

www.hrnorge.no/Norsk/Nyheter/Nyheter_2010/Ledere+med+fargesyn.b7C_wlLO2P.ips

http://e24.no/makro-og-politikk/article3974348.ece

http://e24.no/makro-og-politikk/article3974372.ece

(Bilder hentet fra db.no og google images)


37 responses to “Fargesyn til besvær

  • Andre

    Igjen, utrolig bra artikkel. Er saa glad eg slepper den skjulte rasisme paa den norske arbeidsmarkedet lenger. Her i London saa er de som oftest bare interessert i den best kvalifiserte til oppgaven. Det er saa konkuranseutsatt her at dersom man ikje velger den beste saa synker man. Haaper de begynner aa skjoenne det i Norge ogsaa snart

  • Magne D. Antonsen

    Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt på Lesernes VG som en av dagens anbefalinger.

  • beentheredonethat

    Utrolig bra artikkel! Kunne ikke ha sagt det bedre selv. Min opplevelse av Norge og arbeidslivet her etter 21 år i dette landet (er 31 nå) er eksakt det du beskriver.

    Jeg dro til Australia for å studere, og etter endte stunder så ble jeg tilbudt jobb på to universiteter som lærer og foreleser. Så jeg ble igjen og jobbet der, og trodde at det kom til å gjøre meg mer «ettertraktet» når jeg kom tilbake til Norge. Men det skjedde ikke.

    Heldigvis, etter å ha søkt på over 70 jobber, fikk jeg komme på en intervju. Før det var det bare standard avslagsbrev jeg fikk.

    Jeg var heldig og fikk jobben, og etter å ha jobbet der i litt over 3 måneder så går det neste ikke en dag uten at en eller annen medarbeider forteller meg hvor bra det er at jeg jobber der og kan gjøre alle mulig ting som de trodde ikke var mulig…

  • anonym

    jeg hater skolen min. den er full av rasister

  • Janne

    Hvorfor tror du det finnes fremmedfrykt blant nordmenn? Kan det ha noe med at det finnes innvandrere som voldtar, raner, banker opp og dreper etniske nordmenn i nær sagt en hver norsk kommune?

    Jeg var i hvert fall åpen og tolerant da jeg var yngre, men etter å ha blitt uprovosert angrepet på byen av innvandrere, TRE ganger, har jeg tatt mine forholdsregler. Innvandrere får ikke min respekt før de legger av seg middelalderen og trer inn i 2011.

    • øzcan

      du har rett.

      • lina

        nå er det jo sånn at de som søker på disse jobbene og er kvalifiserte nettopp er de som er integrert og er som du sier tred inn i 2011, så må si at innlegget ditt er litt utenfor temaet…

    • Yonas

      Dette var dumt, ser du ikke det? Og hva med all den forskjellsbehandling og nedverdigende behandling en del (også – som deg) uskyldige innvandrere må gjennom. Hva med de, de som aldri har slått, aldri gjort noe galt. Så de har du ikke noen respekt før!? Hvorfor er du så dummmmm?

    • Ragnhild

      Til Janne:

      Jeg tror det du skriver er gjerne litt irrelevant til det som faktisk står på dette innlegget. Men bare for å legge inn en kommentar på det du har skrevet: For det første så burde du ikke greie alle under enn kam. En kriminell er en kriminell. Gjør du noe ulovlig skal det ikke spille en rolle hvor du kommer i fra. Hvorfor nevner du da ikke nordmenn som “voldtar, raner, banker opp og dreper etniske nordmenn”. Hva med dem? Jeg har grunn til å tro at du ikke har peiling på hva du snakker om 🙂

  • Charlie

    Som innvandrer må man bare tåle litt etnisk diskriminering. Det skal så lite til. Harstadværinger og Narvikværinger har diskriminert hver andre i uminnelige tider. Hvis man som nordmann flytter til Danmark, så skal man bare ikke tro man er noe. Man er bare en norsk fjeldabe, og intet mere. Men så skal man på banen for og vise noen annet. Man skal simpelthen være et hakk bedre enn urbefolkningen, men heller ikke for mye bedre, så har du janteloven på nakken, og hele hønseflokken er etter deg. De høyt utdannede innvandrere skal nok få jobb, men dem er det for få av. Man måstoppe innporten av feks. somaliske analfabeter, og importere folk som kan være til nytte i samfunnet. Så blir det ikke så mye diskriminasjon, det er respekt om folk som er til nytte, det motsatte om dem som kun bidrar med tiggerstaven.

  • Vidar

    Problemet ligger i at en liten (men stadig voksende)gruppe har ødelagt for så mange. Jeg har null problemer med å ta imot innvandrere med åpne armer, men da må de være villige til å integreres. Har flere gode venner som er mørke i huden og de forteller selv at de er skremt over hvor mange av dem som søker asyl ikke ønsker å integreres. De aller fleste ønsker faktisk bare å ta imot trygd, sende pengene hjem til familie og når de så har fått statsborgerskap samt varig ufør innvilget så flytter de til hjemlandet sitt hvor de arbeider 100% (uten å rapporterte det inn) samtidig som de lever godt med uføretrygden fra Norge.

    Skyld? Den generøse trygdepolitikken som føres uten noen form for kontroll samt de som opprinnelig begynte å snylte for så å spre informasjon om dette til folk de kjenner.

    Løsning:
    Gjære det 100% forbudt å sende trygdepenger ut av landet. Store kutt i uføreutbetalinger til de som bor i utlandet med en formel som reduserer i henhold til gjennomsnittlige bo go leveutgifter i det landet man drar til. Flytter man dermed til et urfattig land der det er billig å bo og leve så trenger man ikke like mye penger som om man bor i Norge. Dette skal gjelde alle. Dessuten må det innvandrings stopp til for å fikse opp forholdene for de som allerede har kommet til landet vårt. Vi kan ikke ta imot fler når vi har null kontroll på de som er her. Da sender man dem bare inn i et system de arver alle de negative holdningene til de uintegrerte innvandrerene.

    Når vi så endelig har klart å rydde opp i systemet så kan vi innføre en skikkelig rutine på integrering og kun ta inn så mange som vi har muligheten til innenfor dette systemet. KUN da vil tilitten bygges opp igjen. KUN da vil man se en nedgang av rasisme.

    • Realisten

      Enig!

      Godt skrevet

    • Laban

      noen mørke venner???? vis bevis før du sier det du sier!!!!!!!!!!

    • norsk

      «De aller fleste ønsker faktisk bare å ta imot trygd, sende pengene hjem til familie og når de så har fått statsborgerskap samt varig ufør innvilget så flytter de til hjemlandet sitt hvor de arbeider 100% (uten å rapporterte det inn) samtidig som de lever godt med uføretrygden fra Norge.»
      De aller fleste altså? Du må jo ha en uvanlig stor omganskrets som kjenner tankegangen til nærmere 10% av norges befolkning….

      Nå er jeg enig i at velferdsgoder kan brukes som en sosial sovepute: og at noen av disse faktisk hemmer integrering, men det er altså ikke saken her:
      Her diskuterer man altså ikke-norske SOM VIL JOBBE MEN IKKE FÅR JOBB.
      Jeg vil tro at i ganske mange tilfeller er dette en medvirkende faktor til at folk heller går på trygd.
      Å trekke inn unyanserte uttalelser som at «de fleste vil på trygd» for å kommentere hva det er som er årsaken til at mange utlendinger diskrimineres i arbeidslivet: er helt på trynet og viser i det beste at du ikke har en dritt å bidra med på dette temaet.
      Du gjør som de fleste andre som har omtrent 0 å komme med for å klare å håndtere ubehagelige aspekter: du legger skylda på dine dårlige holdninger over på andre. Det er ikke disse menneskenes skyld at du ikke klarer å nyansere synet ditt, men heller velger de super-billige løsningene du blir presentert med i krigs-typer fra en grådig media-bransje.

      Og med sånne holdninger vil vi aldri klare å komme et skritt lenger: dette krever faktisk noe av alle parter: man utvikler seg ikke som menneske, og dermed på sikt som nasjon, ved å frenetisk forsøke å bortforklare sine egne dårlige holdninger. Aphartheidsystemet i Sør-Afrika hadde fremdeles surret og gått om det ikke var slik at noen begynte å se forbi de åpenbare bortforklaringene, og begynte å ta inn over seg de reelle implikasjonene og faktorene. En klarer ikke å tilpasse seg en verden i endring ved å fornekte at den er der.
      Jeg vil kanskje gå så langt som å si at vår overdrevne tillitt til den norske stat, våre holdninger og verdier, gir oss skylapper som i beste fall er direkte skadelige. Det er ikke et statlig utvalg som skal settes ned, gjøre en lang og komplisert utredning med påfølgende presentasjon av resultatene, som kan sørge for en endring: dette er det deg, meg og alle de andre som er nødt til å gjøre.

      Ja; det er nok en kjip og plagsom prosess å komme til en form for selvinnsikt: men det er imperativt, om man ønsker å overleve som samfunn.

      Dessuten er det en ting til du neppe har klart å reflektere særlig over: tror du de drikker opp pengene sine eller sløser de bort på fjas; de trygdepengene som sendes ned til utviklingsland? Du kan mene hva du vil om dette selvfølgelig: men disse pengene går i stor grad til å forbedre og utvikle fattige lokalsamfunn som ellers ikke ville hatt ressurrser eller økonomi til slikt: i noen tilfeller med så enkle og basale ting som skole, sykehus og infrastruktur. Du kan godt mene at dette er en «urettmessig» tilskudd til bistandshjelpen: men faktum er at disse pengene i stor grad bidrar til konkrete forbedringer i i små samfunn.
      Men som nordmann, med fri tilgang på både skole, infrastruktur, og helsevesen; i et land hvor vi ikke bare har verdens høyeste levestandard og grad av likestilling, hvor man hverken har kjent krig, nød eller fattigdom på kroppen i bortimot 60 år, kan nok dette være vanskelig å ta inn over seg for noen.
      Og det er det som er mest forstemmende.
      At det later til at man har det så godt i sin egen boble at man simpelthen ikke klarer å ta inn over seg at verden ser ganske anderledes ut andre steder og at man ikke klarer å sette seg inn i andre menneskers situasjon.

      Nei, her trengs det opprenskning og selvransakelse.
      Fra alle parter.

  • Realisten

    Jeg kunne godt tenkt meg å vite hva du mener om Kvotering av «Innvandrere»?
    Er du enig i at vi skal slakke kravet på den andre siden av Skalaen du er innepå?
    At ikke-etniske Nordmenn foretrekkes i andre stillinger, mer over bedre kvalifiserte etniske nordmenn fordi de burde/må ha fylt Kvota si?
    Det er klart du kan argumentere mot og si at «Moderat kvotering av en søker med innvandrerbakgrunn betyr for det første at han eller hun må være blant de beste søkerne.» som de skriver på regjering.no.
    Men som alle andre steder oppfattes det nok litt flaut og ikke klare å fylle den «kvota» de blir pålagt, så da endet det med at en mindre kvalifisert vinner racet.

    Da er det de etniske Norske som blir diskriminert igjen.
    Så denne pendelen svinger begge veier.

    Jeg er FOR den beste kandidaten vinner, uansett hudfarge. Men det du skriver her er bare å røre i «rasismegryta» for å få oss til å tro at vi behandler innvandrere så dårlig.
    Tvert imot. Jeg jobber selv i en posisjon hvor jeg skal vudrere søkere, og over mine år har jeg ansatt mange ikke etniske nordmenn.
    Men jeg har også avist veldig mange også, som har direkte vært underkvalifisert eller representerte en så dårlig holdning mot ledelsen og eller firmaet at det var en gru.
    I tillegg kommer det mange språkproblemer. Kan du ikke flytende Norsk(da snakker jeg ikke perfekt aksent) så er det veldig negativt.

    Jeg er enig i det «Andre» skriver: Den kvalifiserte vinner. Og for alle firmaer i verden som lever av penger, tror jeg man lett ser igjennom fingrene på hvor «brun» personen er, om han jobber hardere/bedre enn andre.

    • Charity Safari

      Hei Realisten! Mange gode poeng du trekker frem her, og jeg er fullstendig enig med deg i at man ikke skal ansette kun basert på ens utseende/etnisk tilhørighet. Det opplagt at årsakene til skeive utvelgelser er sammensatt. Språket skal beherskes, kulturell forståelse osv. Og jeg synes det er kjempefint at du er blant dem som faktisk ser på kompetanse og ferdigheter uavhengig av etnisk bakgrunn, men saken er at det er langt flere der ute som ikke ser det på samme måte som deg og meg. Når det angår kvotering, er jeg for men forutsetning at vedkommende er likestilt kvalifikasjonsmessig med de andre kandidatene. For sannsynligheten for at personen med utenlandsk bakgrunn har søkt langt flere stillinger og vært på arbeidsmarkedet mye lengre er (ifølge statistikk og forskningsrapporter) svært stor. Kvotering kan ofte mistolkes til å virke som om at arbeidsgiver skal velge en langt dårligere kandidat enn den beste…Dette er ikke tilfellet. Det er en stigma rundt kvotering også hos flerkulturelle nordmenn, jeg har selv latt være å søke stillinger der jeg vet de praktiserer kvotering med frykt for at folk skulle se på meg som en middelmådig kandidat som fikk jobben på feil premisser. Jeg vil bli valgt ut fordi jeg er den beste og jobber hardest!! Men likevel kan kvotering praktiseres i moderate mengder frem til samfunnet blir vant til å jobbe side om side med folk som ikke nødvendigvis ser ut som dem. Denne kvoterings strategien forøvrig er noe USA også innførte mange år tilbake for å endre dårlige holdninger og fremmedfrykt.

  • Rune

    Jeg synes dette blir for enkelt. Rasisme er et ord som trenger mer nyanse, og lever egentlig igjen på 80-tallet, der du enten stemte sosialistisk eller var rasist.

    Jeg forstår likevel hvorfor VG legger dette på frontsiden, fordi de vet at slike artikler engasjerer og provoserer.

    At foreldre for eksempel er skeptisk til at deres barn blir sammen med noen med en annen kulturell bakgrunn, eller der hvor skolen er dominert av en annen religion, er ikke rasisme, men en skeptisime som selv Eirik Solheim har demonstrert ved å flytte da hans barn begynte på skolen. Dette er ikke rasisme i seg selv, men man ønsker å gjøre de valg for seg og sine som har minst risiki ved seg.

    Du ser denne skeptisime vi også ser blant norsk pakistanere, der etniske nordmenn sjeldent er godtatt inn i familiene, av samme årsak. Det er likvel en god start at man har gode kamerater i disse miljøene, der man sakte men sikkert nærmer seg hverandre – og kan stole på hverandres verdier.

    Å kalle dette «sjult grums» er det vi kaller «trolling» på internett. Svært provoserende hodninger og en forenkling av verdensbildet som er med å polarisere mer enn det forener.

    • Charity Safari

      Hei Rune, dette innlegget her er ment til å belyse en kjip virkelighet som mange normale ikke-etnisk nordmenn lever i. Som du sikkert har lagt merke til er det ikke nevnt ordet rasisme noen steder her i innlegget. Den delen er det nok VG NETT som har tatt seg friheten til ved å linke til og profilere mitt innlegg under tittelen «Mye skjult rasisme». Men det virker som om vi ihvertfall er enige om at forskjellsbehandling forekommer og at det bunner i skepsisme og fremmedfrykt heller enn rasisme.

  • Zhyan

    Utrolig bra innlegg!

  • Cecilie

    Utrolig bra skrevet, jeg kunne ikke vært mer enig.

    At en tidligere tyrkisk statsborger med en bra tannlegeutdannelse ikke skal få tannlegejobb i Norge, men heller en jobb som vaskehjelp, er bare helt på trynet! (Hypotetisk sett)

    Jeg blir faktisk litt flau når jeg tenker på det. Så flerkulturelt som Norge er og blir er det på tide å behandle statsborgere med annen etnisk bakgrunn på lik linje som etnisk norske statsborgere!

  • Terje H. Haugnene

    Jeg må få si at det overhodet ikke er greit med den innvandring man ser i Norge i dag. Vi må få redusert antallet drastisk hvis vi skal klare å holde på de verdier vi har lagt til grunn for denne staten.

    Jeg er selv personalsjef, og jeg ansetter ingen som ikke tar mine kvinnelige kollegaer i hånden, eller som ikke kan spise kantinematen som inneholder svinekjøtt. I Norge skal Norges Lover stå over religiøse lover.

    Senest i desember 2010 hadde jeg inne åtte personer til intervju. Av disse nektet tre plent å ta min kollega i hånden. De nektet! Det var feil sa de. Slike folk er overhodet ikke velkommen i vår gjeng, og dette har INGENTING med hudfarge eller navn å gjøre. Jeg blir provosert når folk sier slikt. Jeg har aldri latt hudfarge eller navn bestemme hvem som får en jobb.

    Det må være lov å være imot islamiseringen av Norge uten at man av den grunn er rasist! Rasisme er den tro at en menneskerase er overlegen andre menneskeraser, og dette du skriver om handler ikke om det. Det er lov å være stolt av sitt land, sin kultur og sin frihet.

    Forøvrig er artikkelen din fremragende skrevet, men ikke bruk ord som rasisme!

    • Charity Safari

      Hei Terje, kjekt at du liker innlegget:-) Jeg er enig med deg i at enhver som flytter til et nytt land må se seg å følge landets verdier, lover, regler og være fortrolig med landets kultur. Jeg har forøvrig ikke nevnt ordet rasisme i dette innlegget, man er ikke rasist fordi man danner en mening om personlighetstrekk og rar atferd. Men at mye av forskjellsbehandlingen bunner i xenophobia (http://en.wikipedia.org/wiki/Xenophobia) vil jeg gjerne heller si.

    • Laban

      du er smart as. det du indirekte sier er at folk som spiser svinekjøtt ikke er gode nok kandidater for din bedrift! for et perspektiv.. noen nordmenn er virkelig trangsynte

  • Terje

    Det nevnes at det norske samfunnet er vanskelig for personer fra andre kulturer, og at etniske nordmenn som regel ikke omgås andre enn sine etniske landsmenn.

    Jeg bor i Oslo. på nordkanten. Har en stesønn som er av en annen rase (mørkhudet), men er oppvokst i sammen med oss «etnisk norske». Har har de samme verdiene som de fleste nordmenn og har ikke hatt vanskeligheter med å søke jobber. Han har et norsk navn forøvrig og snakker like godt norsk siden han har bodd her hele sitt liv, og har alltid omgitt seg med alle folkeslag og har like mange norske som venner fra andre kulturer. Jeg tror språket kanskje er den største barrièren når man søker jobb. Kanskje ikke kultur i like stor grad.

    Men jeg tror problemet ikke er at nordmenn ikke vil komme innpå andre kulturer, men faktisk tvert om. Eksempel. Det er utrolig mange fra andre kulturer som nesten ville skutt sin egen datter om hun skulle finne på å forelske seg i en etnisk norsk gutt. Jeg tror ikke det ville vært motsatt i samme grad. Minst like ille tror jeg det ville vært om f.eks. en Pakistaner fant seg en svart jente (eller motsatt). Det tror jeg en del kulturer ville hatt store problemer med å godta, og jeg tror mange ville gått til drastiske skritt for å motvirke slike forhold – dessverre.

    Forskjellige folkeslag med tilsvarende kulturer flytter tett sammen i bestemte områder i byen, noe som tyder på at de helst ikke vil «menge» seg med andre kulturer eller folk fra andre religioner. Skjønner at de vil ha kontakt med folk som snakker samme språk osv. Det gjør jo alle folkeslag i alle kulturer, men synes mange av de som flytter til Norge er ekstreme i den forstand at de helst ikke vil være sammen med etnisk norske eller folk med norsk kultur som bakgrunn.

    Jeg tror også muslimske holdninger mot kristne (i mye større grad enn omvendt) i Norge gjør at distansen vil være der.

    Dessverre finnes det religion i verden. Tror verden hadde vært mye bedre uten og tror også at folk da ville vært MYE mer omgjengelige og snille mot hverandre. Men dit kommer vi aldri, dessverre…

  • Natalie

    Fantastisk innlegg! Spot on!

  • Kjetil-A

    Veldig bra skrevet! Veldig glad for å se at flere får med seg hva som faktisk skjer hver dag, flere ganger om dagen..

  • "lina"

    Jeg er så enig i hva som står her, for dette opplever jeg på kroppen selv. jeg er halvt norsk og halvt afrikansk. jeg er født og oppvokst her og er norsk. men navnet mitt er ikke et typisk norskt navn. sitter med en lang og bred utdanning fra UIO i Oslo og har alltid vært god på skolen. Under utdanningen har jeg alltid jobbet,i en ikke relatert jobb, men allikevel. Men nå står jeg her med gode karakterer, god utdannelse og ingen jobb. sender ut søknader over alt og får bare standard svar tilbake at stillingen er besatt. så til alle dere som mener at litt diskriminering må man bare tåle og alt sånn der tull!!!! NEI!!!!! Det er ikke greit. jeg foreslår at dere sender inn søknader på jobber dere er overkvalifisert til men med et litt utenlandsk navn som meg å se hvor «greit» der er da! IDIOTER!

    • Maria

      Det vil alltid være mennesker der ute som er skeptiske til andre som er ulike seg selv, enten det gjelder hudfarge, tradisjon eller bare helt enkelt en annerledes væremåte. Men du «Lina» har tydeligvis ikke forstått at det å være nyutdannet (uansett yrke, alder og navn) er en utfordring. Jeg har selv fullført en grad men gode karakterer, og jeg er etnisk norsk, og alikevel fikk jeg bare avslag. Jeg syns det blir for dumt at man skal dra frem rasist-kortet hver gang man får motstand, for gjett hva, vi får alle motstand uansett hvor vi er fra og hva vi heter. Det er svært få nyutdannede som får en god og relevant jobb rett etter utdanning, det er et kjent fenomen, så vær så snill slutt å syt over all den «rasismen» i Norge! Skepsis til mennesker ulike oss selv har alltid eksistert og vil alltid eksistere, det er en naturlig del av instinktene våre. Som noen her nevnte, så går det andre veien også. Er mer enn nok innvandrere som rister på hodet av norske verdier og tradisjoner, men det er på ingen måte rasisme, for vi er jo ikke mørkhudete. Oh cry me a river!

    • Knugen

      Hvis det er etternavnet ditt som er afrikansk klingende, og du mener det er avgjørende for at du får så mange avslag, kunne du jo vurdere å bruke etternavnet til din norske forelder i stedet?
      I Amerika var (og til en viss grad fortsatt er) det vanlig at innvandrerne anglifiserte navnet sitt. Hvis en er overbevist om at navnet hemmer en, er det ingen lov som sier at man ikke har lov til å fornorske navnet sitt.

  • Magnus

    Uhm…her er det ikke om rasisme. Rasister tror at visse menneskeRASER er overlegne andre menneskeraser pga av genetiske forskjeller. Her er det snakk om diskriminering basert på kulturelle forskjeller.

    Og det er da ikke veldig vanskelig å forstå. Sjansen for at man får problemer med en som er fra en annen kulturell bakgrunn er større enn med en som er fra samme kultur. Det er ren praktisk tekning. Vennligst ikke overdriv.

  • Andre

    Eg maa si at eg er helt oppgitt etter aa lest de fleste innleggene her som snakker om asly soekere, snyttere paa trygd, voldssaker, folk som flyttes fra skoler, men svaert faa av innleggene holder seg til saken, og det er foskjellsbehandling som oppleves og praktiseres paa arbeidsplassen i forhold til de med ikke norsk etnisk bakgrunn. Det burde vaere best kvalifisert faar jobben uansett farge eller skjoenn. Er det rart at det er saann naar man leser disse innleggene… Er veldig glad eg slepper dette maa eg si. Lykke til Norge med aa rydde opp i dette her.

  • Bajas

    VG har lagt en lenke til dette blogginlegget på forsiden med headingen «Mye skjult rasisme», men jeg finner ikke ordet rasisme et eneste sted i selve blogginnlegget. VG synker her ned på SOS Rasisme-nivå og finner rasisme der den ikke finnes. Skjerpings VG!

  • Richard

    Hvorfor synes du så overrasket? Vel, sånn er det bare med folk, de foretrekker sine egne.
    Dette trekket er mer markant i homogene samfunn som i Skandinavia og Japan. I Amerika, hvor alle kommer fra et annet sted, er situasjonen lettere. En utdannet Ghaneser, araber, eller hva det måtte være kan ha suksess her. Dette var grunnen til at jeg emigrerte fra Norge over 40 år siden. Du burde kanskje tenke utenfor Norgesboksen du også.

  • Emilie

    Ville bare gi deg props for en fantastisk fin blogg om alt jeg bryr meg om! Du tar opp uhyre viktige temaer på en saklig og elegant måte, samtidig som jeg ser du også har tatt for deg business in Africa, VLISCO, Sonia Wanda osv. What a breath of fresh air! Det var på tide med en norskspråklig blogg som kan sette disse tingene på kartet og opplyse nordmenn litt mer…jeg skulle gjerne gjort det selv, men det er lett å føle seg motløs. Så masse cred for det. Jeg håper du fortsetter:-) Fant deg i dag gjennom Vg-nett – har du noe imot om jeg deler bloggen din med venner på FB? Og just curious – er du mann eller kvinne?

  • norskpakistaner

    Flott skrevet! Man skal ikke dømme utifra noen få menneskers handling.

  • Arild S.

    Skyldig her..har selv unnlatt å kalle inn personer med utenlandsk bakgrunn til intervju med frykt for kultur “kræsj” eller noe. Jeg vet også om flere som plent ikke vil ha personer med innvadrerbakgrunn i deres bedrift. Det er som det også poengteres her, mer utbredt enn det folk er villige til å innrømme.

Legg igjen en kommentar